Kadangi esu gimus ir augus Viduklėje, aš būtinai turėjau pasigaminti Viduklės koldūnų su mūsų mylimais grybais - kreivabudėmis. Prisimenu, kaip mokykloje mus mokė, kaip gaminti ir lankstyti tuos mažius koldūniukus. Tačiau vis tiek teko panaršyti internetą, kad rasčiau tikslų tešlos receptą, o lankstymo būdą teko prisiminti proceso metu…
Norint pamaitinti didelę šeimą koldūnais reikės:
Tešlai:
1 kg miltų
1 kiaušinis
3 šaukštai aliejaus
0,5 L šilto vandens
Žiupsnelis druskos
Įdarui:
800 g. šviežių kreivabudžių
1 kiaušinis
1 svogūnas
2 šaukštai aliejaus
Pipirai ir druska pagal skonį
Gaminame tešlą:
- Į didelį indą supilame miltus, druską, kiaušinį ir aliejų. Tuomet pilame šiltą vandenį, išmaišome. Leidžiame tešlai pailsėti 15 min. Tada pradeda minkyti. Minkome geras 5-7 minutes. Uždengiame tešlą rankšluostėliu ir einame daryti grybų įdarą.
Gaminame įdarą:
- Smulkiai susipjaustom grybus ir svogūną. Pakepiname svogūną ant aliejaus kelias minutes. Tada suberiame grybus. Kepiname ant gan aukštos kaitros, kol išgaruoja didžioji dalis vandens. Suberiame grybus į atskirą indą ir palaukiame, kol masė šiek tiek atvės. Tuomet įmušame kiaušinį, suberiame druską ir pipirus. Viską lengvai sutriname - bet ne per daug.
Formuojame ir verdame koldūnus:
- Plonai iškočiojame tešlą. Eilute sudedame nedidelį kiekio įdaro. Užlenkiame tešlą ir su mažu stikliuku išspaudžiame koldūniuką. Tuomet užspaudžiame koldūno kraštus ir sujungiame kraštš galus.
- Pilame koldūnus į verdintą ir sūdytą vandenį. Kai koldūnai iškyla į viršų, juos verdame ne ilgiau nei 1 minutę. Nusunkiame vandenį arba išgraibstome koldūnus su kiaurasamčiu.
Kaip valgyti koldūnus? Dažnu atveju koldūnai yra valgomi su grietine ir spirgučių padažu, tačiau man užteko ir grietinės!
Skanaus!
Video receptas Instagram'e: ČIA
Nežinai, iš kur gauti kreivabudžių? Užsiaugink jų pats su Mushi Mushi grybų auginimo rinkiniais!
Grybų auginimas namuose dar niekada nebuvo toks lengvas!