Iki pat šios dienos sulaukiam klausimų apie kreivabudes - kas tai per grybai, ar jie valgomi, koks jų skonis, ar jie auga Lietuvoje? Tad šiame straipsnyje trumpai supažindinsim su šiais grybais ir pateiksime kelis įdomius faktus apie kreivabudes.
Kreivabudės - miško valytojos
Miške kreivabudes galima rasti augančias ant įvairių medžių, kamienų ir kelmų (1). Tai yra saprotrofiniai grybai, ardantys negyvas organines medžiagas ir tuo pačiu padedantys miškui „išsivalyti”. Gluosnines kreivabudes (lot. Pleurotus ostreautus) Lietuvoje galima rasti augant vasaros bei rudens metu.
Kreivabudžių genties grybai yra minkšti ir įvairių spalvų - nuo tamsiai mėlynos iki ryškiai geltonos. Vaisiakūnio kepurėlė - vėduoklės formos su lakšteliais, grybai auga pavieniui, grupelėmis ar kolonijomis. Kreivabudžių genties grybai yra plačiai paplitę daugelyje vidutinio ir subtropinio klimato vietose kaip Europa ir Azija.
Lengvas ir pigus kultivavimas
Genties Pleurotus grybai yra plačiai vartojami kaip maistas visame pasaulyje. Tai vieni lengviausiai ir pigiausiai kultivuojamų valgomųjų grybų. Gluosnines kreivabudes pradėta kultivuoti 1900 metais - net 300-us metų vėliau nei mums visiems gerai žinomi pievagrybiai (2). Nuo to laiko kultivuojamas šių grybų kiekis žymiai išaugo.
Viena iš priežasčių, kodėl kreivabudės yra taip gausiai kultivuojamos yra tai, kad augdamos jos išskiria daugybę fermentų, kurie galis skaidyti visas tris pagrindines polisacharidų kategorijas, randamas miško ir žemės augalų liekanų biomasėje - ligniną, celiuliozę ir hemiceliuliozę (2). Būtent todėl jie gali augti ant įvairių substratų kaip medienos rąstai, pjuvenos, šiaudai, kavos tirščiai ir kitų žemės ūkio bei maisto gamybos šalutinių produktų.
Maistinės ir medicininės savybės
Kreivabudėse randamas ypač didelis skaidulų kiekis bei labai mažai riebalų (3). Sausoje grybų medžiagoje randama nuo 10% iki 30% baltymų (2). Taip pat kreivabudės yra geras kalio, fosforo ir magnio šaltinis (3). Įvairūs tyrimai rodo, kad kreivabudėse esantys glukanai didina aktyvumą ląstelių, atsakingų už imuninės sistemos reguliavimą (2). Be to, Pleurotus genties grybai pasižymi hipoglikeminiu ir antioksidaciniu aktyvumu, slopina naviku augimą, mažina uždegimą ir kraujospūdį (2).
Gurmaniškas skonis
Pakepinta Gluosninė kreivabudė yra šiek tiek saldaus, riešutinio skonio. Savo tekstūra, išvaizda ir skoniu šiek tiek primenanti šviežias austres. Termiškai apdorotos rožinės kreivabudės neretai yra siejamos su bekono skoniu, o pakepintos citriniės kreivabudės yra siejamos su saldžiu riešutų skoniu.
Nori paragauti kreivabudžių? Užsiaugink jų namuose su Mushi Mushi grybų auginimo rinkiniais:
Šaltiniai
- Grybai Lietuvos miškuose. Praktinis Grybautojo Žinynas. Reda Iršėnaitė, 2020, Terra Publica.
- Mushrooms. Cultivation, Nutritional Value, Medicinal Effect, and Environmental Impact, 2nd Edition By S.-T. Chang and P. G. Miles (Chinese University of Hong Kong and State University of New York, respectively). CRC Press, Boca Raton. 2004.
- Reis FS, Barros L, Martins A, Ferreira IC. Chemical composition and nutritional value of the most widely appreciated cultivated mushrooms: an inter-species comparative study. Food Chem Toxicol. 2012 Feb;50(2):191-7. doi: 10.1016/j.fct.2011.10.056. Epub 2011 Oct 28. PMID: 22056333.