Kaip užsiauginti grybų ant tualetinio popieriaus?

Kaip užsiauginti grybų ant tualetinio popieriaus?

Prieš maždaug vienerius metus internete pradėjo sklisti video, kuriame vaizduojamas kreivabudžių auginimas ant tualetinio popieriaus. Tuomet buvom užsiėmusios rimtu grybų auginimu ir tokiam eksperimentui laiko neatradom. Tačiau dabar, kai savojo grybų ūkio nebeturime, ir vėl sugrįžo noras pažaisti su įvairiais substratais ir išbandyti, kaip ant jų auga kreivabudės.

Tad išsitraukiam tualetinį popierių, nusiplaunam/dezinfekuojam rankas ir šokam į darbą!

 

Mums reikės:

  • 1 ritinėlio tualetinio popieriaus
  • Apie 50g kreivabudės grybienos ant grūdų
  • 1 šaldymui skirto maišelio
  • Puodo su dangčiu
  • Verdančio vandens
  • Gumelės/raištelio/tvirtinimo dirželio
  • Peilio
  • Vandens purkštuko

 

Grybų auginimo eiga:

1  žingsnis - Substrato pasterizacija

Vienas svarbiausių grybų auginimo žingsnių yra substrato pasterizacija, kurio metu yra eliminuojami mikroorganizmai, trukdantys grybienos augimui. Lengviausiai ir greičiausiai substratą pasterizuoti galime verdančiu vandeniu.

Į puodą įdedame tualetinio popieriaus ritinėlį, pilnai užpilame jį verdančiu vandeniu ir uždengiame dangčiu. Po kelių minučių vandenį nupilame, o puodą su tualetiniu popieriumi paliekame atvėsti iki kambario temperatūros.

2 žingsnis - Substrato inokuliacija

Tualetiniui popieriui atvėsus, galime tęsti. Pasiruošiame šaldymo maišelį ir į jo dugną pribarstome pusę kiekio kreivabudės grybienos grūdelių. Tuomet iš puodo išimame tualetinį popierių ir kiek galima daugiau iš jo išspaudžiama perteklinį vandenį. Ritinėlį įdedame į maišelio vidų ir ant viršaus užbarstome likusį kreivabudės grybienos kiekį. Išspaudžiame orą iš maišelio ir jį užrišame su gumele, raišteliu ar tvirtinimo dirželiu. Peilio pakalba praduriame keletą skylučių abejose maišelio pusėse, kad augdama grybiena galėtų kvėpuoti.

3 žingsnis - Inkubacinis laikotarpis

Maišelį paliekame 1,5 - 2 savaitėms tamsoje, kambario temperatūroje (pavyzdžiui, spintelėje). Šio proceso tikslas yra gybienai suvalgyti arba kitaip - pilnai kolonizuoti substratą. Kai grybiena pilnai apauga tualetinį popierių, maišelį išnešame į šviesą.

4 žingsnis - Vaisiakūnių formavimasis

Išnešus maišelį į šviesą reikėtų apžiūrėti, ar nėra susiformavusių mažų grybienos mazgelių, kurie atrodo kaip balti gumbeliai. Tokiu atveju šiuos mazgelius reikėtų išlaisvinti prapjaunant maišelį, tačiau nepažeidžiant grybienos mazgelių ir kelis kartus į dieną apipurkšti juos vandeniu. Jei tokių mazgelių nėra, vis tiek reikėtų kažkurioje maišelio vietoje prapjauti X formos nedidelę įpjovą ir ją kelis kartus į dieną papurkšti vandeniu. Po kelių dienų įpjovoje pradės formuotis grybienos gumbeliai, o iš jų išsivystys kreivabudės vaisiakūniai. 

 

Belieka tik gėrėtis kreivabudėmis ir dalintis grybų auginimo eksperimento rezultatais su kitas!

 

Video, kaip mums sekėsi užsiauginti kreivabudžių ant tualetinio popieriaus, gali pamatyti čia. 

 

Nori atlikti šį eksperimentą namuose, bet nežinai, kur įsigyti grybienos? Ją rasi čia:

Kreivabudės grybiena ant grūdų (100 g)

Grįžti į tinklaraštį