Labas!
Su tavimi sveikinasi Akvilė - viena iš Mushi Mushi įkūrėjų. Prieš rašydama šį tekstą galvojau, kaip galėčiau pavadinti šį pasakojimą, kurį tuojau pradėsiu. Į galvą šovė mintis - avantiūra, o vėliau nusprendžiau pridėti grybiška, nes grybų šioje avantiūroje tikrai netrūko…
Tai nebus trumpas skaitinys, tačiau rašytas iš širdies. Norėjosi pasidalinti mūsų patirtimi su tavimi ir papasakoti viską nuo pradžių.
Apie ką bus šis pasakojimas? Apie tai, kaip visa šį grybų manija prasidėjo ir kaip susikūrė Muhsi Mushi. Tad pasiimk kavos ar arbatos ir keliaukim į 2021 metų pabaigą.
2021, lapkritis
Tuo metu aš gyvenau Kopnhagoje ir baiginėjau savo pirmajį po magistro studijų, tačiau labai trumpą darbą. Tuo metu dirbau tyrimų padėjėja Kopenhagos Universitete, tačiau mintyse jau rezgiau planus, ką galėčiau veikti po to. Kokioje įmonėje norėčiau dirbti, kokioje rolėje save matau? Besimokydama Kopenhagoje buvau įkvėpta kurti - naujus produktus, projektus, konceptus, bet ką. Ten tiek daug visko vyksta, kad net pati įtikėjau, kad galiu būti viena iš tų „founder’ių“. Tuo metu svajojau sukurti sveiką, tvarų ir skanų maisto produktą. Tačiau, kas tai galėtų būti, tikrai nenumaniau.
Tų pačių metų rudenį Kopenhagoje mane aplankė draugė Deimantė, iš kurios sužinojau apie krievabudžių auginimą ant kavos tirščių, mat ji pati ruošėsi tai daryti savanoriaudama Prancūzijoje. Įdomu, pagalvojau. Papasakojau apie tai savo draugui Anders ir pamiršau. Taigi, Deimantė išvažiavo savanoriauti, o aš toliau sukau galvą, ką veiksiu po kelių mėnesių. Tačiau vieną šaltą ir nuobodų gruodžio vakarą Anders man rašo - o ką, jeigu mes pabandytumėm užsiauginti grybų namuose? Ir tada man dingtelėjo - grybai! Taip, gurmaniški GRYBAI! Tai bus mano sveikas, tvarus ir skanus produktas, kurį visada norėjau sukurti. Tik grybų jau nereikia kurti, juos reikia užsiauginti! Važiuojam!
Ir taip, kartu su Anders, mes pasinėrėm į didelį informacijos liūną apie grybų auginimą. Įvairios knygos, straipsniai, Youtube kanalai, papildomi kursai - kiek daug mes visko sužinojom! Kiekvienas naujas informacijos trupinėlis apie grybus vis augino susižavėjimą apie grybų pasaulį. Norėjosi kuo greičiau užsiauginti pirmuosius grybus. Po teorijos sekė praktika ir po vieno mėnesio mūsų bute išdygo citrininės kreivabudės!
Kartu su Anders maišome pirmąjį grybų auginimo substratą savo bute.
Mūsų pirmieji užauginti grybai - citrininės kreivabudės.
Koks didžiulis įvykis tai buvo! Pamenu, tuo metu mus lankė draugo šeima, visi su susižavėjimu žiūrėjo į mūsų grybus, tai buvo kažkas naujo ir egzotiško. Tuo metu aš buvau bedarbė, o mano galvoje sukosi nedrąsios mintys - noriu dar, noriu dar, noriu dar… Pamažu mintyse pradėjo kilti vaizdiniai apie grybų ūkį Lietuvoje ir įvairius patiekalus iš gurmaniškų grybų. Pasidalinau šiomis mintimis su draugu, kad norėčiau pabandyti auginti grybus Lietuvoje. Ačiū dievui, turiu labai supratingą partnerį, kuris tik padrąsino ir sako - tai daryk!
2022, kovas
Ir taip po mėnesio aš stovėjau savo tėvų betoniniame rūsyje ir kartu su draugu planavau savo pirmojo grybų ūkio išdėstymą - kur galėtumėm maišyti substratus, kur juos inokuliuoti, kur inkubuoti, o vėliau - kur galėtų formuotis grybų vaisiakūniai. Per kelias savaites sugebėjome susitvarkyti rūsį ir inokuliavome pirmąją grybų partiją. Tuo metu žinojau, kad turiu susikurti anketą, kurioje dalinsiuosi visa šia patirtimi ir žiniomis apie grybais. O ją pavadinti nusprendžiau žaismingai - Mushi Mushi. Juk kažkokių rimtų dalykų pati nedariau, jaučiausi, lyg iš tiesų žaisčiau kažkokį įdomų žaidimą…
Kad nereikėtų rašyti daug puslapių, pasakysiu tik tiek - buvo labai įdomu, bet tuo pačiu ir sunku. Vis kažkas neveikdavo, nepasisekdavo, vis kažką ne taip padarydavom. Bet jei kažkas per plauką nutikdavo sėkmingai - džiaugsmas liedavosi per kraštus!
Šiame etape buvo svarbu suprasti, kad visos šios nesėkmės yra pamokos. Kai vieną dieną Anders pamatė mano liūdną veidą po dar vieno nesėkmingo įvykio, jis man patarė pasidaryti didžiulį plakatą su užrašu - WE ARE HERE TO LEARN AND HAVE FUN (liet. Mes esame čia tam, kad mokytumėmės ir smagiai leistumėm laiką) ir jį pasikabinti grybų ūkyje. Būtent taip ir padariau:)
Dažnas vaizdas mano tėvų rūsyje - grybų substrato maišai su pelėsiu.
2022, gegužė
Po 2 mėnesių grybų auginimo savo tėvų rūsyje, nuskridau į Prancūziją aplankyti Deimantės ir jos auginamų grybų. Po mano milijono nesėkmių ir kelių mažų užaugintų grybų, jų užauginami grybai atrodė gigantiško dydžio! Likau apstulbus ir įkvėpta - jei jiems pavyksta, pavyks ir man. Vis girdėdavau Deimantę svajojant, kad norėtų kažką tokio padaryti ir Lietuvoje. Sukaupiau drąsą ir rėžiau jai pasiūlymą - o gal nori auginti kreivabudes and kavos tirščių Vilniuje? Ten daug kavinukių, gautumėm daug tirščių ir atrodo, kad ten žmonės tik laukia tokių naujovių. Nors Deimantė ir neiškart sutiko, tačiau matė, kaip desperatiškai ir vos ne pro ašaras aš to norėjau. Bevažiuojant atgal į oro uostą, Deimantė sako - tai ką, varysim į Vilnių? Iki pat šios dienos jai visa širdimi jaučiu didelį dėkingumą, kad sutiko prisijungti prie šio nuotykio ir tapti antrąja Mushi Mushi mama.
Deimantė pasididžiuodama laiko savo užaugintus grybus Prancūzijoje.
2022, Rugsėjis
Mums pasisekė rasti visai neblogas patalpas netoli Vilniaus oro uosto, tad rugsėjis buvo skirtas mūsų grybų ūkio įkurtuvėms. Turėjome nusipirkti keletą reikalingų baldų, grybų auginimo palapinę, didelį šaldytuvą ir pagaliau galėjome pradėti grybų auginimą mūsų naujose patalpose. Kadangi tuo metu neturėjome mašinos, nusipirkome ir dviratį, su kuriuo surinkinėdavome kavos tirščius iš aplinkinių kavinukių. Kaip ir tėvų rūsyje, čia grybų auginimas nelabai sekėsi. Mus vis puldavo pelėsis. Kai inkubaciniame kambaryje vėl ir vėl aptikdavom supelijusius maišus, liūdesio ir nusivylimo tikrai netrūkdavo. Tuo metu mums labai padėjo grybų augintojai kitose šalyse, kurie atvirai dalinosi savo patirtimi ir noriai mus pakonsultuodavo. Nenuleisdamos rankų toliau bandėme naujus substrato receptus, sprendėme iškilusias problemas, kol vieną dieną mums ėmė ir… pasisekė!
Deimantė plauna naujų patalpų grindis.
2022, Gruodis
Puikiai pamenu, kai pagaliau mūsų palapinėje užaugo tobula, mėsinga ir didelė kreivabudžių kekė. Subalansuotas substrato receptas ir pagaliau nustatytos tinkamos aplinkos sąlygos lėmė tai, kad mūsų auginimo palapinėje pradėjo kalentis vis daugiau ir daugiau grybų. Nujautėm, kad jau tuoj galėsime pradėti grybų prekybą!
2023, Vasaris
Nuo pat pirmųjų Mushi Mushi anketos susikūrimo mėnesių, vis gaudavom klausimų - kur galima įsigyti jūsų grybų? O tų grybų kaip nėra, taip nėra. Jei ką ir pavykdavo užsiauginti - užtekdavo tik mums ir dar šeimyną ar kelis draugus pavaišinti. Tačiau būtent 2023 metų pradžioje mūsų ūkyje įvyko lūžis ir pagaliau savo sekėjams galėjome pranešti, kad prasideda kreivabudžių prekyba! Taigi, įregistravome savo mažąją bendriją ir iš grybų augintojų tapome dar ir verslininkėmis. Arba mokėmės tokiomis būti…
Mūsų pirmoji tobula, mėsinga ir didelė kreivabudžių kekė.
2023, Liepa
Rašau šį tekstą, kai mūsų įmonė skaičiuoja 6-tąjį mėnesį. Kiek daug mes padarėm per šį trumpą laiką! Sukūrėme ir į pasaulį paleidome trijų skirtingų rūšių kreivabudžių auginimo rinkinius ir blokus, pasidalinome dideliu kiekiu naudingos ir įdomios informacijos, ragavome naujus receptus, vėl ir vėl kažką naujo išmokome apie grybus. Supratome, kad norime susifokusuoti ties grybų auginimo rinkiniais ir dalintis šia magiška patirtimi su kitais, o šviežių grybų auginimą didelėse fermose palikti kitiems grybų entuziastams.
Pozuojame su mūsų pirmuoju grybų rinkiniu - gluosnine kreivabude.
Kas laukia toliau? Sunku pasakyti. Bet norisi ir toliau žaisti šį žaidimą ir dalintis juo su tavimi.
Ar prisijungsi?
Akvilė
P.S. - Jei tikrai nori prisijungti prie šio grybų auginimo žaidimo, išbandyk mūsų rinkinius: